top of page

PROJELER

MİMARİ ve STATİK PROJELER (Betonarme ve Çelik Yapılar)

Amacımız yürürlükteki şartnamelere uygun olarak çelik ve betonarme yapıların statik projelendirmesi hizmetini vermektir. Statik proje bir yapıya etki eden tüm elverişsiz yüklere göre en ekonomik yapıyı tasarlama işidir. Bir yapı için yürürlükteki İmar kanununa göre elektrik, mekanik, mimari, zemin etüt ve statik projelerin yapılması gerekmektedir. Şüphesiz bütün projeler çok önemlidir ancak çelik bir yapının maliyetine etki eden ilk ve en büyük unsur çelik yapının ağırlığıdır. Dolayısı ile ekonomik anlamda en önemli projeyi statik proje oluşturmaktadır.

Statik proje, konusunda tecrübeli İnşaat Mühendisi tarafından yapılmalıdır. Bir yapının haddinden fazla çelik kullanılarak yapılması pahalı bir imalattır ve bu yatırımcı için gereksiz bir külfettir.

Buna mukabil yapıya etki eden gelen yükleri ve taşıyıcı sistemin uygunluğunu ihmal edilerek imal edilen ucuz bir çelik yapının da, telafisi mümkün olmayan korkunç sonuçları olacaktır. Yapılması gereken en doğru şey, yapının ömrü boyunca etkimesi muhtemel yüklere göre taşıyıcı sistemi doğru kurulmuş, sağlam ve en ekonomik yapıyı tasarlamaktır. Firmamızın verdiği hizmet tam olarak budur.

Çelik Proje Çizimi Nedir?

Çelik yapıların imalatını yapabilmek için kullanılan , yapının nasıl yapılacağını detaylı şekilde gösteren teknik çizimlerdir.

Çelik Proje Çizimi Nerelerde kullanılır?

Genel olarak 2 ayrı yerde kullanılır. İlki Yapının ruhsatını almak için belediyeye verilen çelik çizimlerdir.

Bu çizimler, mimari proje, statik proje, mekanik proje, elektrik projesi, zemin etüt raporundan oluşmaktadır. Statik proje iki bölümden oluşur, ilk bölümü hesaplamaları gösteren rapordur. Diğeri ise çelik konstrüksiyon çizimleridir.

Statik hesap raporu, uzman inşaat mühendislerince hazırlanır, anlaşılması oldukça güçtür. Hangi şartnameye göre dizayn edildiği, hangi yüklerin alındığı, hangi yükleme kombinasyonları ile elverişsiz kesit tesirlerinin bulunduğu, bu kesit tesirlerini karşılayan hangi elemanların seçildiği, bağlantı elemanlarının hesaplarını ve varsa betonarme elemanlarını hesaplarını içerir. Bu rapor üzerinden çelik imalat yapmak oldukça güçtür.Bu yüzden çelik yapının çizimlerine ihtiyaç duyulur.

Çelik Çizim neler içerir?

                             4 çizimin mutlaka olması gerekir.

  1. Genel Görünüş

  2. Plan  / Planlar

  3. Kesit / Kesitler

  4. Tipik Bağlantılar

Detaylı imalat çizimleri ayrıca yapılır.

  1. Her bir çelik eleman teker teker pozlanmıştır

  2. Pozlanan tüm yapı elemanları ayrı ayrı açılır ve çizilir ve mm bazında ölçülendirilir.

  3. Bu çizimlerde delik yerleri, çapları, elemanların kesit ve görünüşleri, diğer yapısal çelik elemanlarla nasıl birleştirebileceğini gösteren detaylı imalat çizimlerini barındırır.

Statik Projeler

 

(Betonarme ve Çelik Yapılar)

  • Ön Proje ve Maliyet Hesaplamaları

  • En Ekonomik, Emniyetli ve Uygulanabilir Çözüm

  • Uygulama Projesi, Tasarım ve Çizimleri

 

Statik proje , yapı üzerinde bulunan tüm yapı elemanların hesaplanması olarak tanımlanabilir. Statik proje, mimari projeye uygun olarak, ölçekleri yapı büyüklüğüne göre hazırlanmaktadır. Statik proje yapının projelendirilmesi aşamasındaki en önemli aşamalardan birisidir. Binanın statik hesaplarının yapılması binaya tekil yükler altında ve hareketli yükler altında nasıl davrandığı hakkında bize bilgi verir. Projeye statik proje bittikten sonra başlanır.Çünkü yapıya gelecek yükler , hareketli yükler, kren kuvvetleri , krenleri fren yükleri statik proje sayesinde belirlenir ve yapının bu yükler altındaki direnci bu sayede bulunabilmektedir. Statik projesi iyi olmayan bir sistem çökmeye maruz kalır. Statik proje deprem yüklerinin belirlenmesinde de büyük rol oynar ,bu yüzden çok dikkatli bir biçimde yapılmalıdır .Bina üzerine etkiyen tüm yükler statik projede ele alınmalıdır ve binanın rijitliği sağlanmalıdır ,aksi halde bir çok ölümcül sorun ortaya çıkacaktır.

 

 

Tüm yapı sisteminin çelikten üretildiği projeler bulunmaktadır. Bu projeler genellikle deprem riskinin en yüksek olduğu birinci derece deprem bölgelerinde tercih edilmektedir. Ülkemizin 1. ve 2. derece deprem kuşağında bulunan şehirlerinde çelik projelere sıklıkla başvurulmaktadır. Çelik, kimyası gereği korozyona uğradığı için kullanıldığı yapılarda güvenlik tehdidi oluşturmamak adına paslanmaz maddelerle kaplanmalıdır ya da yapının inşası sırasında kullanılan çeliğin paslanmaz özellikte olması gerekmektedir.

Çelik projelerin yapısal tasarımları uzman firma ve mühendisler tarafından yapılmalıdır.

ÇELİK PROJELERİN AVANTAJALARI NELERDİR?

  • Kurulumu basittir, hızlı tamamlanır, zamandan tasarruf sağar.

  • Çelik yapılar uzun ömürlüdür ve yenilemesi kolaydır.

  • Çelik ekonomik bir ürün olmasının yanı sıra dönüştürüldükten sonra farklı projeler için kullanılabilir.

  • Yüksek dayanım ve statiğe sahiptir.

  • Betonarme yapılar hava iklimlerinden etkilenirken çelik yapılar etkilenmezler.İntaç Mühendislik olarak birçok referans çelik projenin yapısal tasarımlarını gerçekleştirdik.

 

 

 

 

İLETİŞİM:

İLETİŞİM FORMU:

Tel: 0532-64725-86

Tel: 0532-MİRAK-86

Email: mirakproje@gmail.com

Email: projectmirak@gmail.com

Güvenevler Mah., Hüseyin Onat Sk. No:15, 06690

Ayrancı-Çankaya

Ankara-Türkiye

  • Gri Instagram Simge
  • Gri LinkedIn Simge
  • Gri Pinterest Simge

Mesajınız için Teşekkürler

© 2024 by Mirak Project

bottom of page